08
Júl
Mondjuk akkor, ha valaki előre örül olyasminek, aminek fölöttébb kétséges a megnyerése. Ez esetben olyan világjáró anekdotáról van szó, amely az európai népek csaknem mindegyikénél megtalálható. Az értelmezésének is sokféle a magyarázata. Az anekdotát Andrád Sámuel, a XVIII. század végén élt háromszéki származású bécsi orvos így meséli el: Összebeszélt egyszer három cimbora, hogy ártalmatlanná teszik a közeli erdőben garázdálkodó medvét. Hogy bátorságot merítsenek, betértek egy csapszékbe, s ott jót ettek, ittak. Mivel azonban pénzük nem volt, azt ígérték a csaplárosnak, hogy tartozásukat majd a medve bőrének árából fizetik ki. A vadászat azonban balul ütött ki. Amikor a medvét meglátták, az egyik elszaladt, a másik felmászott a fára, a harmadik földre feküdve halottnak tetette magát. Ehhez ment a medve, körülszaglászta, és abban a hiszemben, hogy döggel van dolga, otthagyta. Mikor már túl voltak a veszélyen, kérdezték a földön fekvő társukat: Mit súgott a medve a füledbe? – Csak azt mondta, hogy máskor sohase igyunk a bőrére, amíg őt magát meg nem fogjuk.
27
Okt
'Ha kiborul a só veszekedésre számíthatunk' babonánk onnan ered, hogy a sóbányák kezdetben királyi birtokok voltak. A só kitermelését, elosztását és értékesítését az államhatalom központilag irányította. Így abból meglehetősen kevés volt és ezért óvatosan bántak vele. Nagy bosszúság volt, ha kiborult. Egy egyszerűbb magyarázat szerint: viták alkalmával az asztalra csaptak, így a sótartó általában kiborult. Innen vette át a köztudat azt, hogy ha kiborul a só, akkor annak a veszekedéshez van köze.
15
Nov
Az aztékok olyan erős szexuális serkentő hatást tulajdonítottak az avokádó nevű gyümölcsnek, hogy a szűzeknek érinteniük sem volt szabad.
12
Máj
A roulette kerék számainak összege 666. Érdekes, hogy bár az amerikai és az európai szabvány eltér egymástól - az amerikai egy számmal többet tartalmaz - mindkét típusnál összeadva a számok összege 666-ot tesz ki. Az európai rulettkerék 37 számot tartalmaz (1-től 36-ig, és a nulla), az amerikai plusz egy száma a dupla nulla, a két nulla miatt a bank nyerési esélyei is magasabbak.
15
Nov
A brazil és venezuelai őserdőkben élő Yanomami törzs asszonyai hisznek abban, hogy az erős kisbabák születésének előfeltétele, hogy a terhesség ideje alatt minél több férfival éljenek nemi életet.
15
Nov
A közhiedelemmel ellentétben az elefántok nem félnek az egerektől. A mesékből elterjedt tévhit szerint az elefántok az egerektől azért félnek, mert az aprócska rágcsálók ormányukba befurakodva akadályozhatják légzésüket. A cirkuszi és állatkerti elefántok mégis tejes természetességgel tűrik, ha egerek szaladgálnak körülöttük. Egy másik igen aprócska élőlénytől azonban mégis rettegnek: a méhektől. Afrikában figyelték meg, hogy a vadméhek zümmögésére az elefántok megriadnak és azonnal elhagyják a helyszínt. Ugyanis a méhszúrásra igen érzékenyen reagálnak az elefántok, valósággal megvadulnak.
12
Feb
Palacsinta Nap nálunk Húshagyókedd a nagyböjti időszakot, hamvazószerdát megelőző nap. Az angolszász országokban, mint az Egyesült Királyság, Írország, Ausztrália és Kanada ezen a napon palacsintaevéssel hagyják maguk mögött a farsangi időszakot. Az ezt követő 40 napos böjt alatt az angolszász felfogás szerint nemcsak a húsos, de a nehéz, hizlaló ételek fogyasztását is mellőzik, mint a vaj, és a tojás. A palacsinta pedig ezekből az összetevőkből áll, ezért egy Palacsinta ünneppel búcsúznak a kedvelt és könnyen elkészíthető desszerttől. Az Egyesült Királyságban ezen a napon még palacsinta versenyt is tartanak, serpenyővel a kezükben futva kell dobálva többször megforgatni a palacsintát egészen a célig, egyes helyeken még jelmezbe is öltöznek a mutatványhoz. A leghíresebb palacsinta versenyt az Anglia közepén fekvő Olney városában rendezik, ahol állítólag már 1445 óta megtartják a mulatságos népszokást.
Állatok (397) Hihetetlen (267)
Univerzum (106) Magyarok (54)
Földünk (409) Babonák (96)
Törvény (89) Tudomány (227)
Viccek (38) Elgondolkodtató (265)
Élővilág (100) Emberek (507)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (107)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com