31
Okt
Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O'Lanter nevű részeges kovácsról kapta. A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta magával. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki inkább és ravasz módon elérte, hogy az ördög felmásszon egy fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, hogy ígéretet tett arra, hogy soha többé nem fogja kísérteni a lelkét, ha végre leengedi őt. Jack ekkor megengedte az ördögnek hogy lemásszon a fáról, aki abban a pillanatban el is tűnt. Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt, mert a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Végül az ördög szánta meg és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tüz parazsából, a parazsat Jack egy marharépába tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a marharépa lámpácskának a fényénél keresi a megnyugvását. Az ír néphagyományt követő Amerikában a legendában szereplő eredeti takarmányrépát a narancssárga színű látványosabb kivájt vigyorgó sütőtök forma váltotta fel.
02
Jan
A benne található tápanyagok és vitaminok miatt nyugtató hatású, jót tesz a szemnek, javítja a májfunkciót, segít stabilizálni a vérnyomást, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, fokozza a férfiak termékenységét, segíti a hajnövekedést, és támogatja a sebgyógyulást.
08
Ápr
Az "Abrakadabra" a valóságban tényleg varázsszó volt, a szénaláz gyógyítására alkalmazták. Az abrakadabra (abracadabra) egy misztikus formula, talán az egyik legősibb, írásban is megjelent varázsige. Már az ősi Sumerban is használták, láz és betegség elleni amulettként alkalmazták nyakunkba hordva az írott szót. Septimus Severus római császár orvosa i.sz.208 táján leírta a varázsige gyógyító használati utasítását: egy kis papírdarabra kellett írni, amelyet aztán a beteg nyakába kötöttek. Az illető 9 napig hordta. Akkor a szöveget át kellett vetni a beteg vállán, majd beledobni egy keletre folyó patakba. A varázsszót úgy írták le, hogy minden egymást követő sorban lehagytak a végéről egy betűt, míg végül csak az „a” betű maradt. Ahogyan a szó eltűnt, úgy kellett a beteg bajának vagy a láznak is fokozatosan eltűnnie.
01
Jan
Bőséget hoz a házhoz a következő esztendőben, ha újévkor a félig üres csuprokat és fűszertartókat: só-, bors, cukortartókat, mézes csuprot feltöltjük. Egy középkori babona szerint ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni.
19
Ápr
Az ókori Görögországban a lánykérés módszere az volt, ha egy almát dobtak a kiszemelt hölgynek. Ha a hölgy ezt elkapta, elfogadta az ajánlatot.
06
Jan
Hagyományosan január 6-án, vízkereszt napján kell leszednünk a díszeket a karácsonyfáról, ezzel ténylegesen búcsút intünk az óévnek és nyitunk az új felé. Szokás volt régen, hogy még mielőtt a fa kikerült a házból, levágtak róla egy ágat, amit az ajtóra akasztottak, hogy megvédje az ott élőket a gonosztól. Vízkereszttel veszi kezdetét a hamvazószerdáig tartó, mulatságokkal, vigasságokkal teli farsangi szezon is, így a karácsonyi időszak meghittségét a vidámság veszi át, ezért szokás ekkor leszedni a karácsonyfát.
27
Okt
'Ha kiborul a só veszekedésre számíthatunk' babonánk onnan ered, hogy a sóbányák kezdetben királyi birtokok voltak. A só kitermelését, elosztását és értékesítését az államhatalom központilag irányította. Így abból meglehetősen kevés volt és ezért óvatosan bántak vele. Nagy bosszúság volt, ha kiborult. Egy egyszerűbb magyarázat szerint: viták alkalmával az asztalra csaptak, így a sótartó általában kiborult. Innen vette át a köztudat azt, hogy ha kiborul a só, akkor annak a veszekedéshez van köze.
Állatok (391) Hihetetlen (261)
Univerzum (104) Magyarok (53)
Földünk (404) Babonák (95)
Törvény (88) Tudomány (226)
Viccek (38) Elgondolkodtató (260)
Élővilág (99) Emberek (506)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (103)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com