02
Jan
A benne található tápanyagok és vitaminok miatt nyugtató hatású, jót tesz a szemnek, javítja a májfunkciót, segít stabilizálni a vérnyomást, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, fokozza a férfiak termékenységét, segíti a hajnövekedést, és támogatja a sebgyógyulást.
01
Jan
Bőséget hoz a házhoz a következő esztendőben, ha újévkor a félig üres csuprokat és fűszertartókat: só-, bors, cukortartókat, mézes csuprot feltöltjük. Egy középkori babona szerint ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni.
02
Feb
E napon a téli álmából ébredő medve kijön a barlangjából, ha napos időt talál, s meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú lesz a tél, a néphiedelem szerint még 40 napig lesz téli idő. Ha a medve borús időre ébred, úgy mancsaival kitörli az álmot és nem megy vissza barlangjába, hanem elindul táplálék után, vagyis vége a téli időjárásnak, közel van a tavasz.
09
Már
A "hókuszpókusz" varázsige egy félreértésen alapszik. Régen a pap az istentiszteleten csak latinul mondta el, hogy mit jelképez a kenyér: „Hoc est enim corpus meum” (vagyis: „Ez az én testem.”) A latinul nem tudó emberek nem ismerték a mondat jelentését, ezért a hókuszpókusz szót hallották ki belőle, amit egy olyan bűvészszónak hittek, amely a kenyeret és a bort átváltoztatja.
06
Jan
Azt tartják, ha január 6-án eső esik, akkor hosszú lesz a tél, ha hideg van és esik a hó, akkor viszont gyorsan megérkezik a tavasz. Ha nincs ezen a napon csapadék: zivataros lesz a nyár. Ha fúj a szél: jó termőidő, szerencsés év jön.
06
Dec
Clement Clarke Moore 1823-ban íródott, "Szent Miklós látogatása" című verséhez Thomas Nast rajzolt képeket a Harper's magazinba 1860-as években, az illusztrációk a Mikulás műhelyét az Északi-sarkra tették. Bár a pólust csak 1909-ben fedezték fel, amikor is nyilvánvalóvá vált, hogy a szánhúzó rénszarvasok számára itt nincs legelnivaló fű. A Finn rádió népszerű "Gyermek Óra" című műsorának vezetője, Márkus bácsi 1927-ben jelölte meg először Lappföldet a Mikulás lakhelyének. Itt a nyuszifülre hasonlító kopár hegyoldalnál egész évben hallhatja, hogy jók voltak-e a gyerekek. Feleségével és a játékkészítő manókkal, meg persze rénszarvasaival él ezen a varázslatos, titkos helyen. A Mikulás látogatása 1985 óta egyre rendszeresebb lett, ezért Lappföldön Mikulás falvat hoztak létre, a nagyszakállú irodájával és postahivatalával, a gyerekek leveleit és a látogatókat is ide, Napapiiri-ba várják.
22
Szep
A néphit szerint, ha véletlenül kiömlik a bor, az kedvező jelnek számít. Az angolok szerint, ha leesik egy pohár bor és a pohár összetörik, akkor az a boldog házasság és a tartós érzelmek jele.
Állatok (397) Hihetetlen (267)
Univerzum (106) Magyarok (54)
Földünk (409) Babonák (96)
Törvény (89) Tudomány (227)
Viccek (38) Elgondolkodtató (265)
Élővilág (100) Emberek (507)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (107)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com