17
Jan
A kilencvenes években Mozart műveit az Egyesült Államokban a térbeli tájékozódás javítására, míg Angliában az epilepszia gyógyítására használták.
22
Nov
Chucky, a "Gyerekjáték" című horrorfilm főhőse teljes nevén Charles Lee Ray. A név Charles Manson, James Earl Ray, Martin Luther King gyilkosának és Lee Harvey Oswald, John F. Kennedy gyilkosának nevéből állt össze.
05
Szep
A mézbor ugyanis nem más, mint a méz vízzel hígított elegyéből alkoholos erjesztéssel előállított ital. Összetevői: méz, fahéj, sütőélesztő, víz, citromsav, borkősav, borkén. A magyar bortörvény szerint bornak csak azt az alkoholos italt nevezzük ami elsősorban szőlőből készült (más gyümölcsökből is készülhet, mint például eper, meggy, alma), melynek alkohol tartalma 7 és 16% között mozog. A mézborban pedig sem szőlő, sem más gyümölcs nincs. Sokan összekeverik a mézes borral, ami valóban bor, olyan, amit mézzel ízesítenek.
24
Nov
A két lábon járásnak a kézenfekvő előnyei mellett hátrányai is vannak. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy miatta rendkívül nehézzé, sőt veszélyessé vált a szülés: az emlősök között a szülés talán az ember számára a legnehezebb. Ennek az egyik oka, hogy egyrészt kisebb a szülőcsatorna mérete; másrészt pedig, hogy a csecsemők viszonylag nagy aggyal születnek (ám mégis nagyon fejletlenül: ha az ember olyan fejletten születne, mint a csimpánzkölykök, 21 hónapig kellene az anyaméhben fejlődnie). Az emberi terhesség 9 hónapja egy szigorú „kompromisszum” annak érdekében, hogy mind az anya, mind a csecsemő élete megmaradjon.
15
Jan
A koncepció alapján a dolgozók a hatórás munkanap alatt a szüneteket a minimálisra csökkentik, és nem használják az időrabló hírében álló közösségi oldalakat sem. Az eddigi tapasztalatok alapján a hatékonyság nem csökkent, a munkatársak közti konfliktusok száma viszont igen, ez többek között a kiegyensúlyozottabb életvitelnek tudható be. A Toyota göteborgi szerviz központja már 13 éve dolgozik hatórás munkarendben és szintén pozitív tapasztalatai vannak. A profit 25 százalékot emelkedett, csökkent a hiányzások száma, a gépek kihasználtsága hatékonyabb és csökkent a rezsiköltség is.
06
Ápr
Ha egy azonos súlyú nő és egy azonos súlyú férfi ugyanannyi alkoholt iszik meg, a nő alkoholszintje magasabb lesz. Ennek oka az, hogy a nőknek több a zsírszövetük, és kevesebb a vérük.
05
Dec
A heroin eredetileg a Bayer nevű gyógyszergyár védjegye volt, így nevezték el az általuk gyártott morfiumot. Az 1800-as évek legvégén állította elő először a BAYER gyógyszergyár, többek közt azok számára kezelésként, akik a morfiumtól voltak függőek. A heroin úgy lépett be a fogyasztói társadalomba, mint orvosság: az 1850-es években úgy gondolták, hogy morfiummal fogják tudni kezelni a ópiumfüggőket. A morfiumról ekkoriban azt állították, hogy nem okoz függőséget.
Állatok (397) Hihetetlen (267)
Univerzum (106) Magyarok (54)
Földünk (409) Babonák (96)
Törvény (89) Tudomány (227)
Viccek (38) Elgondolkodtató (265)
Élővilág (100) Emberek (507)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (107)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com