26
Ápr
A Vörös-tenger egy algafaj miatt kapta a nevét. Ezek az algák pusztulásuk után vörösre festik a tenger vizét.
08
Okt
Mindössze három helyen: Japánban, Kínában és az Egyesült Államokban, az Appalache-hegységben él a különleges erdei virágos növény, a Diphylleia grayi, vagy ismertebb nevén a csontvázvirág. A csontvázvirág arról nevezetes, hogy amint elered az eső a fehér szirmai átlátszóvá válnak, üvegszerűek lesznek. Erre a nem mindennapi jelenségre utal a neve is. Mikor a szirmai megszáradnak, ismét fehér színűek lesznek. A csontvázvirág felismerhető a nagy, esernyőszerű leveleiről is.
29
Aug
A sóskaborbolya termése citrompótlónak is használható. Száraz cserjésekben és tölgyesekben fordul elő. A termés cukrot, almasavat, pektint, valamint C-vitamint tartalmaz. A terméseket édes gyümölcsökhöz, mustba, lekvárba, zselébe (elősegíti a megszilárdulást) és szörpökbe felhasználhatjuk. Ha a termését megcsípi egy kicsit a dér, már nem olyan savanyúak, mint előtte. Ha ebből akarunk szörpöt készíteni, a terméseket meg kell kocsányuktól tisztítani, kipréselni, vigyázva arra, hogy magjai ne kerüljenek a lébe, mert keserűvé teszik a szörpöt.
28
Már
A világ rózsafajtáinak 80%-a Ázsiából származik. Összesen mintegy 200 rózsafajt tart számon a tudomány, ebből Magyarországon csupán négy honos. Úgy tartják, hogy a rózsát 5.000 évvel ezelőtt kezdték termeszteni Ázsiában.
15
Nov
A kakaóbab latin neve: Theobroma caco, ami lefordítva annyit tesz: istenek eledele
10
Dec
A világ legnagyobb almája a japán Chisato Iwasaki kertjének egyik fáján nőtt 2005-ben – a gigantikus gyümölcs 1,85 kilogrammos súlyával bekerült a Guinnes Rekordok Könyvébe. A legnagyobb magyar almát egy felsőtárkányi kertben fedezték fel 2008-ban, 84 dekát nyomott, és végül egy almás sütemény elkészítéséhez használták fel.
15
Nov
Tudósok becslése szerint a világon kb. 30 millió állatfaj élhet, amiből a tudomány mindössze 1.5 milliót ismer.
Állatok (397) Hihetetlen (267)
Univerzum (106) Magyarok (54)
Földünk (409) Babonák (96)
Törvény (89) Tudomány (227)
Viccek (38) Elgondolkodtató (265)
Élővilág (100) Emberek (507)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (107)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com