15
Nov
A Lodoicea Seychellarum nevű pálmafa egyetlen magjának tömege 15 kilogramm körüli.
17
Ápr
Tasmania partjainál esténként világít az óceán. Ez a jelenség Kalifornia partján és a Maldív-szigeteknél is látható időnként. Ennek oka a biolumineszcencia, ami bizonyos élőlényeknél fellépő kémiai reakció, foton kibocsátás eredménye. Ez a tenger és óceán vízében élő egysejtű algák és egyes növényi planktonok védelmi mechanizmusa, amivel elijesztik támadóikat. A felsorolt helyeken a víz hullámzását vélték támadásnak az organizmusok, ami miatt a partra sodródtak nagy tömegben, ezért borították be kék fénnyel az adott partszakaszokat. Ebből következően este a tengerben vagy az óceánban csónakok vagy úszó ember által megkevert víz is elég ahhoz, hogy a ragyogás létrejöjjön.
15
Nov
A világ fáinak 20%-a Szibériában található.
03
Ápr
Az emberben egy köbmilliméternyi szürkeállományban akár 40 000 idegsejt is lehet
04
Nov
Egy 60 kilós krokodil az állkapcsával 770 kg tömegnek megfelelő harapóerőt képes kifejteni. Összehasonlításképpen egy ember 20-40 kilogrammnyit.
11
Jan
A medvék nem alszanak valódi téli álmot - mint egyes rágcsálók, hüllők, kétéltűek - mivel nem hibernálódik és gyakran felébred. A medvék időjárástól függően néha már októberben visszavonulnak telelőhelyükre és csak február végén, márciusban bújnak elő. Ha túlságosan enyhe a tél, valamint a melegebb vidékeken a „téli álma” akár el is maradhat. A hideg teleket odújukban így vészelik át: testhőmérsékletük 5-6 Celsius-fokkal süllyed, anyagcseréjük pedig 75 százalékkal csökken, szívverésük lelassul, néha 20 másodperc is eltelik két ütés között. Ez alatt az időszak alatt az nyáron-ősszel felhalmozott zsírtartalékot használja fel szervezetük, testsúlyuk tavaszra negyedével is csökkenhet. Anyagcsererátájuk az ébredés után mintegy két-három héttel áll csak vissza a normális szintre.
11
Ápr
Vörös szőlőből többet termesztenek a világon, mint fehér szőlőből.
Állatok (397) Hihetetlen (267)
Univerzum (106) Magyarok (54)
Földünk (409) Babonák (96)
Törvény (89) Tudomány (227)
Viccek (38) Elgondolkodtató (265)
Élővilág (100) Emberek (507)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (107)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com