15
Jan
A koncepció alapján a dolgozók a hatórás munkanap alatt a szüneteket a minimálisra csökkentik, és nem használják az időrabló hírében álló közösségi oldalakat sem. Az eddigi tapasztalatok alapján a hatékonyság nem csökkent, a munkatársak közti konfliktusok száma viszont igen, ez többek között a kiegyensúlyozottabb életvitelnek tudható be. A Toyota göteborgi szerviz központja már 13 éve dolgozik hatórás munkarendben és szintén pozitív tapasztalatai vannak. A profit 25 százalékot emelkedett, csökkent a hiányzások száma, a gépek kihasználtsága hatékonyabb és csökkent a rezsiköltség is.
01
Szep
Romániában szeptember 12-én, Franciaországban idén szeptember 5-én kezdődik a tanév, ami mindkét országban június utolsó hetében ér véget. Svédországban és a finneknél azonban már legalább két hete becsengettek. Németországban tartományonként különbözik az iskolakezdés időpontja, vannak régiók ahol már augusztus elejétől elkezdődött az iskola, de egyes területeken szeptember első két hetéig még vakációznak a gyerekek. Oroszországban, Nagy-Britanniában, Szlovákiában és Ausztriában is hozzánk hasonló módon szeptember 1. a tanévkezdés hivatalos időpontja.
25
Ápr
Egyre több bizonyíték kerül elő arról, hogy egy férfi valóban élt a Notre Dame-ban. Több irattári dokumentumból pedig az derült ki, hogy egy rejtélyes púpos embernek volt kapcsolata a székesegyház épületével. Ugyanis pont abban az időben, mikor Victor Hugo megírta A párizsi Notre Dame című regényét, egy Trajan nevű kőfaragó dolgozott a Notre Dame felújításán, akinek a mestere egy púpos hátú ember volt. Trajant egy 1833-as párizsi, nemesekről szóló évkönyvben is megemlítik, tehát valószínű, hogy maga az író is találkozott vele és mesterével, és róla mintázhatta művének főszereplőjét, Quasimodót.
11
Júl
A kék szemű emberek jobban látnak sötétben.
16
Feb
A bortermelés elterjedése Európában az ókori rómaiakhoz kapcsolódik. Az első forralt bort is ők készítették, azonban először nem meleg italként, hanem fűszerborként, amit a bor romlásakor fellépő kellemetlen savanykás íz elnyomására találtak ki. Éppen emiatt a romlásnak indult bort mézzel, gyömbérrel, korianderrel, babérlevéllel, kakukkfűvel, borssal és narancsvirággal vagy rózsavízzel tették fogyasztható, kellemes itallá. Később, a téli hűvösebb napokon tűzben forrósított kővel, vagy vasrúddal melegítették fel a fűszerbort, így jött létre a forralt bor. Úgy vélték, a meleg ital védelmet nyújt a téli nyavalyák ellen. A forralt bor ma ismert fűszerezését a franciáknak köszönhetjük, ugyanis a 16. századtól ők ízesítették fahéjjal, naranccsal, vaníliával és szegfűszeggel a forró italt, ami XVI. Lajos kedvence volt. Ebben az időszakban a franciák néha még - a parfüm alapanyagként ismert - pézsmával és ámbrával is illatosították. Elsősorban az európai országokban népszerű téli ital, leginkább a hidegebb észak-európai nemzeteknél jelentős a forralt bor fogyasztás, a skandináv országokban glögg néven ismerik, ami csak a szerecsendió hozzáadásával tér el a hazaitól. De Oroszországban, sőt még Brazíliában is fogyasztanak forralt bort.
21
Jan
A "Snickers" nevű csokoládészeletet egy lóról nevezték el. A Mars család, a Mars csokigyártó multinacionális vállalat alapítója Frank C. Mars kedvenc lovát hívták így. 1930-ban került a piacra a Snickers szelet Amerikában, két évvel később az Egyesült Királyságban nyitottak az európai piac felé, azonban itt a Marathon csoki néven futott, 1990-től hangolták össze a terméknevet, azóta már mindenhol Snickers-ként árusítják.
04
Júl
Agyunk fehérállománya, amely az agy különböző területei közötti kommunikációért felel, folyamatos növésben van, egészen 48 éves korunkig.
Állatok (397) Hihetetlen (267)
Univerzum (106) Magyarok (54)
Földünk (409) Babonák (96)
Törvény (89) Tudomány (227)
Viccek (38) Elgondolkodtató (265)
Élővilág (100) Emberek (507)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (107)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com