15
Nov
A Földközi-tenger legnagyobb szigete Szicília.
24
Máj
A vas-diszulfidot "bolondok aranyának" is nevezik, mert megtévesztően hasonlít az aranyhoz. A sápadt aranyszínű pirit (vas-diszulfid) megjelenésében valóban hasonlít az aranyhoz. Az arany fajsúlya azonban csaknem négyszerese a piritének (az utóbbit sokkalta könnyebbnek érezzük a kezünkben), s jókora eltérés van a keménységükben is: a tiszta aranyat késsel játszva megkarcolhatjuk, a piritet nem. Az arany képlékeny, könnyen nyújtható (fólia is készíthető belőle), a pirit ellenben rideg, ütésre apró darabokká törik szét.
15
Nov
1789-ben Marokkó volt az első állam, amely nyilvánosan elismerte az Amerikai Egyesült Államok létrejöttét. Marokkó jelentős kereskedelmi partnerként tekintett a frissen megalakult USA-ra, ezért már 1786-ban szerződést kötött a marokkói szultán, III. Muhammad Thomas Jeffersonnékkal. Ez az Egyesült Államok történelmében a leghosszabb szerződéses kapcsolat. Marokkó Amerika legszorosabb szövetségese Észak-Afrikában, és azon kevés afrikai országok egyike, ahova vízum nélkül utazhatnak amerikai állampolgárok.
15
Nov
A történelem során több hajó pusztult el viharokban, mint háborúkban. 
15
Nov
A tempomatot (sebességtartó automatika a gépkocsikban) a Cadillac mutatta be 1958-ban. 
15
Nov
Aranyat ékszer céljára először ie. 4000 környékén használtak Közép- és Kelet Európa vidékein. 
10
Nov
A Föld aranykészlete minden bizonnyal egy négymilliárd évvel ezelőtti aszteroida-zápor maradványa. Az ugyanis kizárt, hogy egyidős a bolygónkkal, mivel ha volt is nemesfém a Föld kialakulásakor a vassal ötvöződve beleolvadt a magmába. Midössze 0,2 százaléka a Föld külső köpenyével és óceánnal találkozva került a felszínre.
Állatok (397) Hihetetlen (267)
Univerzum (106) Magyarok (54)
Földünk (409) Babonák (96)
Törvény (89) Tudomány (227)
Viccek (38) Elgondolkodtató (265)
Élővilág (100) Emberek (507)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (107)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com