14
Okt
A kutya orra kb. 220 millió szaglóreceptorral rendelkezik, az ember csak kb. ötmillióval. Ha a kutya orrában lévő, szaglóreceptorokat tartalmazó szaglóhámot kiterítenénk, nagyobb felületet adna, mint a kutya egész testének felülete. A kutya szaglóhámjának területe meghaladja a 7 m2-t, míg az emberé nem éri el a fél m2-t. A kutyának olyan érzékeny szaglóképessége van, aminek segítségével olyan hígítású szagokat és illatanyagokat is képes érzékelni, detektálni, amelyet a legérzékenyebb tudományos mérőműszer sem. Bár a gyümölcsös illatokat hozzánk képest alig érzik.
15
Nov
A "Tamás bátya kunyhója" volt az első regény, amelyet 1 milliónál is több példányban adtak el.
29
Már
A tevefélék első képviselői 40-50 millió évvel ezelőtt jelentek meg Észak-Amerikában. Bármennyire különös, az első tevefélék nyúlméretű négy ujjal rendelkező növényevők voltak, 20-30 millió évvel ezelőtt már birka méretű tevefélék legelésztek az amerikai prériken. Most ismert méretük, hosszú nyakuk és lábuk 20-5 millió évvel ezelőtt alakult ki. A nagytestű tevék 5 millió évvel ezelőtt kezdték meg vándorlásukat a Bering-földhídon keresztül Eurázsiába, majd Afrikába. Az észak-amerikai tevék az utolsó jégkorszak végével haltak ki, mintegy 10 000 évvel ezelőtt.
07
Jún
Az angol Gloucestershire repülőtéren Tina Turner zenéket használnak a madarak elriasztására a kifutókról.
09
Már
CBGB egykori zenei klub 1973-ban nyílt meg New York East Village negyedében. Szét grafittizett és poszterezett falak, patkányok, csótányok, kutyaürülék és olcsó italok adták meg a hely hangulatát, a kor legnagyobb underground rock zenekarai innen indultak, többek között a Ramones, Blondie, Iggy Pop, Sting a The Police-szal.
15
Jan
A 18. századi Európában elterjedt fogápolási recept volt az elégetett és morzsává aprított kenyeret fogtisztításra használni. Voltak, akik hamuval kevert sóval tisztították fogaikat, de porrá zúzott téglaport is használtak erre a célra.
29
Jún
Egy kilogram méz előállításához a méhek 4 millió virágot látogatnak meg, miközben a megtett távolság a Föld kerületének négyszerese.
Állatok (391) Hihetetlen (261)
Univerzum (104) Magyarok (53)
Földünk (404) Babonák (95)
Törvény (88) Tudomány (226)
Viccek (38) Elgondolkodtató (260)
Élővilág (99) Emberek (506)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (103)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com