24
Nov
1937-ben Ausztriában jelent meg az első bélyeg, amely a karácsonyt köszöntötte.
24
Nov
A karácsonyfán lévő csillogó ezüstfüzér annak az asszonynak az ismertetőjele, akinek a férje meghalt. Ez az asszony egyedül nevelte fel gyermekeit. Keményen kellett értük dolgozni és számukra boldog karácsonyt biztosítani. Egyedül díszítette fel a karácsonyfát is, hogy meglepje a gyerekeket. Sajnos a pókok észrevették a fát és ágról ágra haladva körbefonták hálójukkal. A gyermek Jézus meglátta a fát és tudta, hogy a család karácsony reggelén felkelve megsemmisítené azt. Ezért a pókhálót kicserélte csillogó-villogó ezüstfüzérre.
10
Dec
A magyal a negatív érzelmek elleni szer. Csökkenti az agressziót, az ingerlékenységet, a haragot, a dühöt, a bosszúvágyat, segíti az agresszió tudatos kontrollját. Barátságosabbá, kompromisszum késszé, béketűrővé, szelíddé, valamint szeretetteljessé tesz. A magyalt az egész világon használják karácsonyi dekorációként, a szokás a korai rómaiaktól jött, akik a magyal csokrokat ajándékokkal küldték a barátaiknak a Szaturnáliák alatt (ez agy római Szaturnusz fesztivál, amit december 17.-e környékén tartanak, és a téli napfordulót ünneplik általánosan lakomákkal és mulatozással). A házi dekoráció szokása a druidáktól ered, akik kunyhóikat díszítették örökzöldekkel a tél alatt, a sylvan szellemek tiszteletére (az erdők szellemei). A korai keresztények átvették a szokást.
06
Dec
Szent Miklós legendája a 17. században holland telepesek által jutott el Új-Amszterdamba, a későbbi New Yorkba, a holland hajók orrát díszítő Szent Miklós faragványok formájában. Ugyanis Miklós egyik legjelentősebb csodatétele az volt, amikor kikötőbe vezérelt egy viharba került hajót. Szent Miklóst, hollandul Sinterklaast, ezért tisztelték a tengerészek és a kereskedők patrónusaként, és bíztak benne, hogy jelenléte a fedélzeten megóvja őket minden bajtól. A Sinterklaas név az Újvilágban Santa Clausszá alakult.
24
Nov
Az indiai keresztények Karácsonykor banán- illetve mangó fát díszítenek, valamint kisebb méretű olajlámpákat gyújtanak meg. A családtagok megajándékozzák egymást, jótékony célokra is áldoznak, a szegényeknek is adnak egy kis baksist. Indiában pont ebben az időben virágzik a mikulásvirág, ezért azzal díszítik a templomaikat. India déli részén a keresztények apró agyaglámpákat helyeznek a háztetőkre és falaikra Karácsonykor, csakúgy, mint a hinduk Diwali fesztivál alatt.
24
Nov
Ausztráliában néhány lelkész azt tanácsolja, hogy "Merry Christmas" helyett "Happy Christmas" üdvözléssel köszöntsék a karácsonyt. Az ottani angol nyelvhasználatban ugyanis a Merry szónak a mellékjelentése lerészegedésre utal.
07
Dec
Az első adventi koszorút Johann H. Wichern német lutheránus lelkész készítette, azaz inkább építette 1839-ben. Egy kocsikerékre gyertyákat állított fel és karácsonyig minden nap eggyel többet gyújtott meg közülük – hétköznap pirosat, vasárnap pedig fehéret, összesen 24-et.
Állatok (383) Hihetetlen (257)
Univerzum (101) Magyarok (53)
Földünk (399) Babonák (91)
Törvény (87) Tudomány (222)
Viccek (38) Elgondolkodtató (254)
Élővilág (95) Emberek (503)
Karácsony (50) ujcimke (0)
Történelem (102)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com