24
Nov
Tom Smith, egy londoni édességbolt tulajdonosától származtatható a szaloncukorhoz hasonló bonbon. Tom 1840-ben franciaországi utazásán vette észre az összecsavart papírba csomagolt különböző édességek választékát. Ezek a bonbonok nagyon népszerűek voltak, ezért elhatározta, hogy lekopírozza azokat. Főként fiatal férfiak vásárolták aztán tőle az édességet szerelmük részére. Ez adta az ötletet, hogy Tom kis "szerelmes mottóval" ellátott papírcédulákat helyezzen a csomagolás belsejébe. 1846-ban a karácsonyt is célba vette: a cukorka helyett kis játékok, apróságok becsomagolásával is próbálkozott. Az ötlet és a csomagolási mód aztán elterjedt, Nagy-Britanniában a karácsonyi ünnepi asztalra teszik a terítékre, kettéhúzva puffanó hang kíséretében nyitják ki. a szórakoztató csomagolásba ajándékot, üzenetet esetleg édességet tesznek. A britek Christmas cracker-jéből ered a magyar szaloncukorka csomagolása is.
06
Dec
Szent Miklós püspök teste a dél-olaszországi Bari templomának kriptájában nyugszik. 1953-ban exhumálták a maradványokat, kiderítették, hogy nézett ki az eredeti Mikulás. Külseje nem volt annyira barátságos, mint a mesékben: erőteljes, szögletes arcvonásokkal rendelkezett, az orra pedig törött volt. Sok helyen máig tartja magát a tévhit, miszerint a Mikulás végleges - pirospozsgás, joviális öregúr - alakját egy 1931-es Coca-Cola-reklámmal nyerte el. Pedig egy 1928-as magyar mesekönyvben már hasonló megjelenéssel volt látható.
06
Dec
A 18. század végén betiltották hazánkban a Mikulás-napot. Ennek oka a gyermekek ijesztgetése volt. A Mikulás ugyanis akkoriban nem egy mosolygós, pocakos, piros ruhás férfi képében járt falvakról falvakra. Az 1700-as években inkább egy félelmetes, koromfekete, szarvas rém volt, aki láncot csörgetve nemcsak ajándékkal lepte meg a gyerekeket, hanem büntetett is. A láncos Mikuláshoz sokféle eredetmonda köthető, a legtöbb jel azonban arra utal, hogy a rémisztő alak valójában nem egyezett Szent Miklós püspökkel - annak ellenére, hogy december hatodikán járta végig a falvakat. A történészek szerint ő Odin, germán főisten továbbélése volt.
24
Nov
A Karácsony Ausztráliában rendszerint nagyon meleg, mely megengedi azt az 1937-ben kialakult hagyományt, hogy Melbourne-ben tízezrek gyűljenek össze, és közösen énekeljenek karácsonyi dalokat, mindenki kezében égnek a gyertyák. Fenyőfa helyett a Christmas Bush-sal (Karácsony bokor) veszik körül magukat, mely egy ottani őshonos növény. A legtöbb helyen a Mikulás szörfön érkezik, ugyanis a legtöbben a tengerparton töltik az ünnepet. Az ünnepi vacsorát nem este, hanem napközben költik el.
15
Dec
A legenda szerint egy édesanya találta ki, hogy megvigasztalja türelmetlen kisfiát, aki minden este megkérdezte tőle, hogy mennyit kell még aludni, hogy eljöjjön a Jézuska. Ezért az anyuka kartonlapból 24 ablakot vágott és mindegyikbe egy- egy bonbont akasztott. Mikor a fiú felnőtt árusítani kezdte eme dolgot, melyet adventi naptárnak nevezett el. Az első kézzel írt adventi naptár, ami 1851-ben készült csak részben hasonlított a maihoz, ellenben az első nyomtatottal, amit 1908-ban a müncheni Lang Kiadó adott ki. Az adventi naptárnak az egyetlen megkötése, hogy a 24 ablak a december elsejétől 24-ig terjedő időszakot jelképezze.
22
Dec
1340 Karácsonyakor nyári meleg volt Magyarországon.
21
Dec
Jézus születését a 4. századtól kezdték ünnepelni, január 6-án epifánia (Epiphaneia) néven vízkereszt ünnepén. Karácsony ünnepe 325-ben került át december 25-re, az első nikaiai zsinat döntése alapján.
Állatok (397) Hihetetlen (267)
Univerzum (106) Magyarok (54)
Földünk (409) Babonák (96)
Törvény (89) Tudomány (227)
Viccek (38) Elgondolkodtató (265)
Élővilág (100) Emberek (507)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (107)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com