28
Dec
Az elektromos égőkkel díszített fa a 1900-as évek elején státusszimbólumnak számított. Az izzókat sokáig függőlegesen helyezték el a fán, mert úgy gondolták, hogy így az élettartamuk jelentősen növekszik.
24
Dec
A karácsonyi dalok éneklése egy régi angol hagyományból ered, mely során énekkel kívántak minden jót a szomszédjaiknak.
06
Jan
Hagyományosan január 6-án, vízkereszt napján kell leszednünk a díszeket a karácsonyfáról, ezzel ténylegesen búcsút intünk az óévnek és nyitunk az új felé. Szokás volt régen, hogy még mielőtt a fa kikerült a házból, levágtak róla egy ágat, amit az ajtóra akasztottak, hogy megvédje az ott élőket a gonosztól. Vízkereszttel veszi kezdetét a hamvazószerdáig tartó, mulatságokkal, vigasságokkal teli farsangi szezon is, így a karácsonyi időszak meghittségét a vidámság veszi át, ezért szokás ekkor leszedni a karácsonyfát.
24
Nov
1000 karácsonyán (december 25-én) koronázták magyar királlyá Szent Istvánt.
24
Nov
Az indiai keresztények Karácsonykor banán- illetve mangó fát díszítenek, valamint kisebb méretű olajlámpákat gyújtanak meg. A családtagok megajándékozzák egymást, jótékony célokra is áldoznak, a szegényeknek is adnak egy kis baksist. Indiában pont ebben az időben virágzik a mikulásvirág, ezért azzal díszítik a templomaikat. India déli részén a keresztények apró agyaglámpákat helyeznek a háztetőkre és falaikra Karácsonykor, csakúgy, mint a hinduk Diwali fesztivál alatt.
06
Dec
Szent Miklós legendája a 17. században holland telepesek által jutott el Új-Amszterdamba, a későbbi New Yorkba, a holland hajók orrát díszítő Szent Miklós faragványok formájában. Ugyanis Miklós egyik legjelentősebb csodatétele az volt, amikor kikötőbe vezérelt egy viharba került hajót. Szent Miklóst, hollandul Sinterklaast, ezért tisztelték a tengerészek és a kereskedők patrónusaként, és bíztak benne, hogy jelenléte a fedélzeten megóvja őket minden bajtól. A Sinterklaas név az Újvilágban Santa Clausszá alakult.
14
Dec
A hópelyhek jégkristályokból épülnek fel, melyek egy porszem köré csoportosulnak. A jégkristály színtelen, átlátszó. Ebből adódóan a jégkristályok sokaságából felépülő hópehely, valamint a hó is átlátszó, színtelen. Azonban a jégkristályok együttesen minden fényt, a szivárvány összes színét visszaverik, a fehér pedig az összes színt tartalmazza, ezért látjuk fehérnek a hópelyheket és a havat.
Állatok (391) Hihetetlen (261)
Univerzum (104) Magyarok (53)
Földünk (404) Babonák (95)
Törvény (88) Tudomány (226)
Viccek (38) Elgondolkodtató (260)
Élővilág (99) Emberek (506)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (103)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com