26
Okt
Az első magyar kártyát Schneider József készítette 1835-ben. Schneider egy svájci dráma, a Tell Vilmos szereplőit festette a kártya lapjaira, mivel ha magyar történelmi személyiségeket, szabadságharcosokat festett volna, az akkori erős cenzúra soha nem engedte volna forgalmazni a kártyákat. Érdekesség, hogy bár a kártyákon szereplő karakterek svájciak, Svájcban a magyar kártya nagyrészt ismeretlen. Schneidert nyilván inspirálta a dráma alapgondolata, a Habsburgok elleni küzdelem, amelyben Svájcnak is része volt, csak ott már századokkal azelőtt kiűzték a Habsburgokat. 1848-49-es szabadságharc után elkobozták és megsemmisíthették a kártyákat, ugyanis abban az időszakban megjelent paklikból egyetlen lapot sem találtak, a következő fennmaradt magyar kártya 1855-ból való. Ez az egyetlen általánosan használt tradicionális kártyatípus, amelynek lapjain irodalmi műből illusztrált alakok jelennek meg.
15
Nov
Mikszáth Kálmán 2-szer szólalt fel a Parlamentben több évtizedes képviselősége alatt.
08
Jan
Európában nem ismerik a hetedhét országot, fanyüvőt, hétfejű sárkányt, még nyelvtani szinten sem. Nincs szavuk rá.
15
Nov
A világtörténelem legnagyobb inflációja Magyarországot sújtotta, és 1946 nyarán érte el a tetőfokát. Júniusban 1 db 1931-es kiadású aranypengő 1,3 × 1020 papírpengőt ért. 1946. jún. 3-án egymilliárd billpengő (1021 pengő) névértékű bankjegyet bocsátottak ki, melyet azonban már július 11-én visszavontak. Csak adófizetési célokra bocsátották ki a milliárd milliárd (1027) pengő névértékű papírokat.
14
Jan
Lugosi Béla volt az első magyar, aki csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek sétányán. A Drakula szerepében világhírűvé vált színészt - még mikor a magyar Nemzeti Színház tagja volt - Jézus Krisztus szerepére is felkérték a Mária Magdolna című színdarabban. Drakula jelmezében temették el, állítólag Lugosi akarata szerint. Egykori Los Angeles-i házában ma Johnny Depp és családja lakik. Budapesten szobrot állítottak neki, a Városligetben lévő Vajdahunyad várának egyik sarkában található Drakula jelmezes mellszobra.
06
Jan
Magyarországon az eddig valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletet 1940. február 16-án jegyezték fel Görömbölytapolcán. A Miskolc melletti településen akkor mínusz 35 fokos hideg volt. Igaz, időjárási előrejelzések csak 1889. július 16 - ától jelentek meg a fővárosi napilapokban, vidékre távíróval juttatták el a napi adatokat, a lakosságot a helyi postahivatal falára kifüggesztett táblára írt napi hőmérsékleti adatokkal tájékoztatták.
29
Aug
Szent-Györgyi Albert az egyetlen magyar Nobel-díjas tudós, aki Magyarországon végzett munkájáért kapta ezt a kitüntetést.
Állatok (383) Hihetetlen (257)
Univerzum (101) Magyarok (53)
Földünk (399) Babonák (91)
Törvény (87) Tudomány (222)
Viccek (38) Elgondolkodtató (254)
Élővilág (95) Emberek (503)
Karácsony (50) ujcimke (0)
Történelem (102)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com