27
Máj
A szerecsendió kellemesen aromás, de erős fűszer, óvatosan kell használni. A szerecsendió kis mennyiségben jótékony hatással bír: mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést, kiválóan alkalmazható gyulladások és fájdalom csökkentésére, görcsoldónak, tudatébresztőnek, és jobb hangulatot is okoz, álmatlanság ellen is hatásos, valamint nyugtatószerként. Fűszerként pikánssá teszi az ételeket, süteményeket, ha túl sokat használunk belőle, kellemetlen csípős, kesernyés ízt tapasztalunk. Tulajdonképpen ez akadályozza meg a túladagolását, ami igencsak veszélyes lehet, két evőkanálnyi mennyiség elfogyasztása hallucinációkat okoz, amely jellegében narkotikus, >25 grammtól 3 napig hallucinálhat a fogyasztó, nagyobb adagban pedig akár halált is okozhat. Már az ókori Ázsiában és Egyiptomban is narkotikumként használták a szerecsendiót. A miriszticin nevű összetevője felelős ezért a hatásért. Szívproblémákkal küzdőknek, állapotos kismamáknak, gyerekeknek kis mennyiségben sem ajánlott a fogyasztása, fűszerként, vagy aromaterápiaként sem, mivel a szerecsendióban lévő anyagok a simaizmokra is hatnak (ezek adják a gyomor, a belek, a szív koszorúereinek, az agyi erek falának fő tömegét), ezért nem várt következménnyel lehet a vérkeringésre, a vérnyomásra.
14
Ápr
Prof. Heike Behrend, a kölni egyetem afrikanisztika szakos professzora megrázó könyvet írt az ugandai kannibalizmusról, melynek alapja a saját, Toro közelében végzett terepmunkája volt. Az érintett körzet rendőrparancsnoka is elmondta neki, hogy havi rendszerességgel csak az ő körzete mintegy négy bejelentést kap, olyat, ami valamilyen formában a kannibalizmushoz köthető, de legtöbb esetben nem is foglalkoznak vele, mert időpocsékolásnak tartják, hiszen a megfelelő törvényi szabályozás hiányos. Olyan helyeken, mint Kabalore, Kabusoke, Kagore, Nyabwina és Kanyasi ez a szokás még mindig gyűrűzik. Ezeken kívül veszélyesnek említik Isingiro, Katoma, Nyamarungo, Endizi, Mbare, Kyanyanda, Rwangabo, Kihanda, Rugaaga és Bukanga kerületeket. A Masindi, Kilannyi, Kisabagwa és Kisanja is említésre került. A Buganda, Kyaggwe (Buikwe, Mukono) területeket tartják leginkább a varázslók és a Butiko klán otthonának.Buluuli megyében is arra figyelmeztetnek, hogy ne járjunk éjszaka egyedül az utcákon. Mindenesetre az említett helyeken legyünk különösen óvatosak - figyelmeztet a professzor. Ne lépjünk be kannibálok házába felkészületlenül, éjjel egyedül ne mászkáljunk a kevésbé lakott területeken, az utcán ne vegyünk sülthúst, a hentesnél jól nézzük meg, mit kapunk.
22
Nov
Japánban mindenki jobban teszi, ha félrehúzódik mozgólépcsőzés közben, különben megbüntethetik. Azonban Japán egyes városaiban a jobb, míg másokban a bal a kijelölt utazási oldal.
28
Jan
Egy átlagos irodai munkahely 400-szor annyi baktériumot tartalmaz, mint egy átlagos irodai mellékhelyiség. Ennek főleg az az oka, hogy a mellékhelyiséget naponta takarítják, az irodai eszközök tisztítása azonban a dolgozókra hárul, akik elvétve teszik meg mindezt. Az irodai dolgozók naponta mintegy 10 millió baktériummal érintkeznek, és a kórokozókat minimum öt embernek át is adják, de ez a szám elérheti a tizennégyet is. Főleg, hogy 27%-uk a mosdóhasználat után nem mos kezet. A számítógépes egéren 3x annyi baktérium van, mint a wc fogantyún.
05
Ápr
Norvégia zászlaját a “zászlók anyjának” is szokták hívni, mivel 7 másik ország zászlaja teljes egészében megtalálható rajta. Ha a címereket figyelmen kívül hagynánk, akkor ez a szám jóval nagyobb lenne.
15
Nov
Sztálin tartja a világrekordot a saját magának emelt szobrok számát tekintve.
15
Nov
Egy birka, egy kacsa és egy kakas voltak az első utasok a világ első hőlégballonján. Erre a próbarepülésre a versailles-i királyi palota udvarában került sor 1783. szeptember 19-én XVI. Lajos francia király és Marie Antoinette szeme előtt. A repülés nyolc percig tartott, három kilométert megtéve, maximális magassága körülbelül 460 méter volt. A hőlégballon ezután biztonságosan landolt az állatokkal.
Állatok (397) Hihetetlen (267)
Univerzum (106) Magyarok (54)
Földünk (409) Babonák (96)
Törvény (89) Tudomány (227)
Viccek (38) Elgondolkodtató (265)
Élővilág (100) Emberek (507)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (107)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com