06
Szep
Brit és német kutatók egy 2014-ben végzett vizsgálata során az derült ki, hogy miután a résztvevők olyan videókat néztek, amelyekben a szereplők jéghideg vízbe merítették a kezüket, az ő saját kezük hőmérséklete mintegy 0,2 fokkal hűlt le.
15
Nov
Egy több, mint 80000-es mintán végzett felmérés szerint azok között az amerikai nők között, akik mértékletesen fogyasztanak alkoholt, fele akkora a szívinfarktus veszélye, mint absztinens társaik esetében. Egy globális, 52 országban 28 ezer fő bevonásával végzett kutatás is ezt igazolta. A vizsgálat eredménye szerint az alkohol infarktus megelőző hatása kizárólag mérsékelt fogyasztás esetén és leginkább a 45 év alatti nőknél érvényesül. Érdekes, hogy földrajzi eltéréseket is találtak, például az otthon élő dél-ázsiaiak esetében még a kevés szesz is növeli az infarktusveszélyt, más területeken azonban védő hatású.
22
Feb
Amikor rágózol, "becsapod" a szervezeted, aki rágás hatására elkezdi az emésztő folyamatokat: beindul a nyáltermelés, a hasnyálmirigy enzimtermelése, a bélmozgás, és mindez anélkül, hogy azután bármilyen táplálék kerülne a szervezetbe. Emiatt a különböző bélműtétek után sőt, az emésztőrendszeri rákból való felépülés folyamatában is nagy segítség a rágózás.
13
Aug
Néhány Balaton-szakértő határozottan állítja: másfél évtized múlva megkezdődhet legnagyobb hazai tavunk kiszáradása. A Balaton is szerepel azon a listán, amelyet az ENSZ klímaszakértői állítottak össze arról a száz legveszélyeztetettebb helyről, amelyekre a klímaváltozás következtében néhány évszázad múlva már csak fotó emlékeztet. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a nyári csapadék mennyisége Közép-Európában akár harminc–hetven százalékkal is csökken. A szárazság és a csapadékhiány miatt vészesen zsugorodna a tó víztükre, a vízszintcsökkenés miatt súlyos gondok jelentkeznének a Közép-Dunántúl ivóvízellátásában és a vízi közlekedésben.
22
Jún
Egy magatartástudományi vizsgálat szerint a megfigyelt önkéntesek hangulata és teljesítménye lényegesen javult, amikor Mozartot hallgattak, más komolyzene hatására ugyanolyan maradt, míg a Schindler listája című szerzemény egyértelműen letörte a lelkesedésüket.
01
Okt
A bor szőlőből, egyéb gyümölcsből, vagy mézből készülő, alkoholtartalmú ital. Mezopotámiából indult el világhódító útjára Európába, Afrikába, majd a 16. században a spanyolok által Amerikába, majd végül Ausztráliába és Új-Zélandra. A szőlőszemekből kipréselt must alkoholos erjedésével készül. Az éves csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt általában szeptember végén szüretelik, az aszúszőlőt később.
07
Már
Sosem fogjuk megtudni, hogy ki, és pontosan mikor találta fel a tűzcsapot, ugyanis mikor 1836-ban kigyulladt a washingtoni szabadalmi hivatal, az ezt igazoló dokumentum is megsemmisült. A jelenleg használatos oszlopszerű tűzcsapokat feltételezhetően egy fiatal philadelphiai vízmérnök, Frederick Graff találhatta fel 1801 körül, de a tűzvész miatt ez sosem nyert bizonyosságot.
Állatok (391) Hihetetlen (261)
Univerzum (104) Magyarok (53)
Földünk (404) Babonák (95)
Törvény (88) Tudomány (226)
Viccek (38) Elgondolkodtató (260)
Élővilág (99) Emberek (506)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (103)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com