21
Jan
Az Otto-motor az első megvalósított négyütemű belsőégésű motor, amelyet Nikolaus August Otto készített 1876-ban. Világviszonylatban ez a belsőégésű motor terjedt el leginkább és üzemanyaga, a benzin miatt hívják sokkal inkább benzinmotornak.
17
Okt
Amerikában lefolytattak egy érdekes kísérletet egereken, méghozzá a következőt: az egerek egy csoportja szőlőmag kivonatottal dúsított étrenden élt, míg a másik csoport tagjai nem szedték a kiegészítő készítményt. A vizsgálat során a szőlőmag kivonat gátolta a sugarak által keltett karcinogenezis folyamatát. A készítményt szedett egerek közt jóval kevesebb számban fejlődött ki daganat, illetve a kialakult tumor összességében nem kevesebb, mint 78 százalékkal kisebb volt.
18
Szep
J. W. Cambell, a neves csillagász ötven éven át járta a világot, hogy tizenkét különböző helyről lásson napfogyatkozást. Szerencsétlen minden alkalommal felhős ég alatt kötött ki.
28
Máj
Minden embernek van egy sajátos, csak rá jellemző illatkörnyezete, kivéve az egypetéjű ikreket – mivel genetikailag azonosak, őket még a nagyon érzékeny szaglású kutyák sem tudják megkülönböztetni. Ez a sajátos illat sok mindentől függ, többek között az étkezési szokásoktól. Egy édesanya például képes szag alapján kiválasztani újszülött gyermekét, anélkül, hogy találkozott volna vele. Tudományosan bizonyított, hogy a nők jobb szaglással rendelkeznek, mint a férfiak. 60 éves kortól hanyatlik a szagfelismerés, a dohányzás pedig csökkenti a szagérzékenységet.
27
Szep
Villámcsapáskor a villám hőmérséklete akár 30 ezer kelvin is lehet, miközben a Nap atmoszférájának egyes külső rétegeiben „csak” 6 ezer kelvin van. Természetesen a Nap magja jóval forróbb, itt 15 millió, az atmoszféra belső rétegeiben pedig 500 ezer kelvin van. Villámcsapáskor ez a hőmérséklet a másodperc törtrészéig tart, mégis ez az egyik legerősebb természeti jelenség Földünkön.
04
Dec
A Földön minden nap 0,00000002 másodperccel hosszabb az előzőnél, a Föld forgási sebességének lassulása miatt.
22
Feb
Amikor rágózol, "becsapod" a szervezeted, aki rágás hatására elkezdi az emésztő folyamatokat: beindul a nyáltermelés, a hasnyálmirigy enzimtermelése, a bélmozgás, és mindez anélkül, hogy azután bármilyen táplálék kerülne a szervezetbe. Emiatt a különböző bélműtétek után sőt, az emésztőrendszeri rákból való felépülés folyamatában is nagy segítség a rágózás.
Állatok (397) Hihetetlen (267)
Univerzum (106) Magyarok (54)
Földünk (409) Babonák (96)
Törvény (89) Tudomány (227)
Viccek (38) Elgondolkodtató (265)
Élővilág (100) Emberek (507)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (107)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com