12
Jún
Minden embernek egyedi a nyelvlenyomata, csakúgy, mint az ujjlenyomat. Hogy ezt a jellegzetességet nem használják az azonosításban, annak csupán praktikus okai vannak. Az ujjunk lenyomatát minden érintéssel magunk után hagyjuk, továbbá a mintavétel is jóval egyszerűbb. A nyelvünkhöz hasonlóan testünk számtalan pontja egyedi és megismételhetetlen mintázatot rejt, a retina egyediségét például már a gyakorlatban is használják a legkülönbözőbb azonosító rendszereknél.
06
Júl
A kóla őse, ugyanis a feltaláló gyógyszerész, John Stith Pemberton először borból és kokainból állította össze az italt 1884-ben, nem sokra rá azonban alkoholtilalmat vezettek be Atlantában, így kénytelen volt üdítővé formálni találmányát.
11
Nov
A nyugat felé repülést jobban tolerálja a szervezet, mint a kelet felé történőt, mert nyugat felé a biológiai órával megegyező, kelet felé pedig ellenkező irányba megyünk.
28
Ápr
1886-ban New York állam kormányzata felállított egy bizottságot, amelynek feladata egy, az akasztásnál humánusabb ítéletvégrehajtási módszer kitalálása volt. Alfred P. Southwick, a bizottság egyik tagja vetette fel az elektromos árammal való kivégzés ötletét, miután hallotta, hogy a közelmúltban egy ittas férfi milyen gyorsan és viszonylag fájdalommentesen meghalt egy magasfeszültségű vezeték érintésétől. Mivel Southwick fogorvos volt, ahhoz szokott, hogy úgy végzi a különböző beavatkozásokat páciensein, hogy azok székben ülnek. Így született meg az ötlet, hogy az elektromos berendezés egy ülőalkalmatosság legyen, ami egy helyben tartja az elítéltet a kivégzés során.
15
Nov
A vörös hajú emberek altatásához több altatóanyag szükséges.
25
Feb
A november és január között születetteknél nagyobb esélye van a légzési problémáknak, ezen pedig csak ronthat az, ha gyerekként voltak légúti fertőzéseik, idősebb anya szülte őket, illetve ha anyjuk dohányzott is. A tüdő állapotán meglepő módon javított az, ha gyerekként háziállatok mellett nőttek fel, illetve voltak idősebb testvéreik. A kutatás több mint 12 ezer brit ember adatait dolgozta fel: olyanokét, akiknek nemcsak 9 és 11 év közötti egészségügyi adatai voltak meg, hanem 40 és 70 éves koruk közöttiek is. A télen született csecsemők már az anyaméhben ki voltak téve vírusfertőzéseknek és allergéneknek egyaránt, ezért is fordulhat elő az, hogy tüdejük gyengébb. Ráadásul életük első pár hónapjában nagyobb eséllyel jelennek meg légzőszervrendszeri fertőzések is, amely tüdejük későbbi fejlődésével kapcsolatban problémákhoz vezethet. Az anya szervezetének D-vitamin-hiánya asztmához is vezethet.
28
Máj
Minden embernek van egy sajátos, csak rá jellemző illatkörnyezete, kivéve az egypetéjű ikreket – mivel genetikailag azonosak, őket még a nagyon érzékeny szaglású kutyák sem tudják megkülönböztetni. Ez a sajátos illat sok mindentől függ, többek között az étkezési szokásoktól. Egy édesanya például képes szag alapján kiválasztani újszülött gyermekét, anélkül, hogy találkozott volna vele. Tudományosan bizonyított, hogy a nők jobb szaglással rendelkeznek, mint a férfiak. 60 éves kortól hanyatlik a szagfelismerés, a dohányzás pedig csökkenti a szagérzékenységet.
Állatok (383) Hihetetlen (257)
Univerzum (101) Magyarok (53)
Földünk (399) Babonák (91)
Törvény (87) Tudomány (222)
Viccek (38) Elgondolkodtató (254)
Élővilág (95) Emberek (503)
Karácsony (50) ujcimke (0)
Történelem (102)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com