22
Jún
Egy magatartástudományi vizsgálat szerint a megfigyelt önkéntesek hangulata és teljesítménye lényegesen javult, amikor Mozartot hallgattak, más komolyzene hatására ugyanolyan maradt, míg a Schindler listája című szerzemény egyértelműen letörte a lelkesedésüket.
17
Jan
A kilencvenes években Mozart műveit az Egyesült Államokban a térbeli tájékozódás javítására, míg Angliában az epilepszia gyógyítására használták.
27
Szep
Villámcsapáskor a villám hőmérséklete akár 30 ezer kelvin is lehet, miközben a Nap atmoszférájának egyes külső rétegeiben „csak” 6 ezer kelvin van. Természetesen a Nap magja jóval forróbb, itt 15 millió, az atmoszféra belső rétegeiben pedig 500 ezer kelvin van. Villámcsapáskor ez a hőmérséklet a másodperc törtrészéig tart, mégis ez az egyik legerősebb természeti jelenség Földünkön.
24
Nov
A két lábon járásnak a kézenfekvő előnyei mellett hátrányai is vannak. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy miatta rendkívül nehézzé, sőt veszélyessé vált a szülés: az emlősök között a szülés talán az ember számára a legnehezebb. Ennek az egyik oka, hogy egyrészt kisebb a szülőcsatorna mérete; másrészt pedig, hogy a csecsemők viszonylag nagy aggyal születnek (ám mégis nagyon fejletlenül: ha az ember olyan fejletten születne, mint a csimpánzkölykök, 21 hónapig kellene az anyaméhben fejlődnie). Az emberi terhesség 9 hónapja egy szigorú „kompromisszum” annak érdekében, hogy mind az anya, mind a csecsemő élete megmaradjon.
15
Nov
A tudósok képesek agyműtétet végezni csótányokon.
28
Ápr
1886-ban New York állam kormányzata felállított egy bizottságot, amelynek feladata egy, az akasztásnál humánusabb ítéletvégrehajtási módszer kitalálása volt. Alfred P. Southwick, a bizottság egyik tagja vetette fel az elektromos árammal való kivégzés ötletét, miután hallotta, hogy a közelmúltban egy ittas férfi milyen gyorsan és viszonylag fájdalommentesen meghalt egy magasfeszültségű vezeték érintésétől. Mivel Southwick fogorvos volt, ahhoz szokott, hogy úgy végzi a különböző beavatkozásokat páciensein, hogy azok székben ülnek. Így született meg az ötlet, hogy az elektromos berendezés egy ülőalkalmatosság legyen, ami egy helyben tartja az elítéltet a kivégzés során.
16
Jan
A szaglás, a hallás, a látás, az érintés és az ízlelés mellett összesen 15 “érzékünk” van, többek között az egyensúly, a hőmérséklet, a fájdalom, az idő, a szomjúság és a teltség érzése. Vagy akár az oxigénhiány, ha több oxigénfelvételre van szükségünk, akkor ásítunk.
Állatok (397) Hihetetlen (267)
Univerzum (106) Magyarok (54)
Földünk (409) Babonák (96)
Törvény (89) Tudomány (227)
Viccek (38) Elgondolkodtató (265)
Élővilág (100) Emberek (507)
Karácsony (63) ujcimke (0)
Történelem (107)
Az oldal üzemeltetője a Livil Media Zrt. A tartalmak újraközlése csak a Livil Media Zrt. engedélyével történhet.
Értékesítés: sales@livilmedia.com